top of page

San Francisco - cool v vseh pogledih

San Francisco je neverjetno mesto. In zelo različno od ostalih velemest ZDA. Če se mu sploh lahko reče velemesto, saj nima niti milijon prebivalcev. Kvadrat na koncu rta ima dobrih 10 km dolgo stranico, na treh straneh je voda, za četrto pa se vrstijo druga manj znana mesta, mogoče z izjemo Palo Alta in Silikonske doline.

Zgodovinsko gledano bi tukaj vedno moralo biti uspešno mesto,ker leži ob enem najmogočnejših naravnih zalivov na svetu - in to na nemirnem Pacifiškem oceanu. Vendar mesto sprva ni nastalo, kot pristanišče ampak kot glavna postaja Zlate in kasneje Srebrne mrzlice. In nato središče nove tvorbe na zahodu kontinenta ter zadnja postaja na trans-kontinentalni železnici, ki se je mogoče fizično res končala v Oaklandu, vendar so potniki s trajekti dopotovali do svojega dejanskega cilja.

Novi Pariz, novi New York, novi London .. karkoli so že mestni veljaki želeli narediti, naleteli so na par ovir - kot recimo valovita topografija mesta in dejstvo da se mesto vsake toliko močno strese zaradi prelomnice Sv Andreja. 1906. leta so imeli najhujšega izmed potresov zadnjega obdobja. Seveda se je mesto dogradilo na novo. Najnižji del mesta, ki leži na nanošeni zemlji, v kateri se nahajajo razbitine zapuščenih ladij, ki so pripeljale rudarje s celega sveta, nato pa kot zavržene lupine opazovale kako nepotrebne so postale ko so mladiči odrasli, je edini ki ima nekaj visokih nebotičnikov. Ravno toliko da je mesto slikovito tudi z druge strani zaliva. Čeprav razgibanost mestu dajejo predvsem grički, ki jih je na teh 120 km2 bojda dvanajst. Nekateri so bolj razvidni,nekateri manj. Recimo Telegraph Hill ima na vrhu stolp Coit Tower, Nob Hill prave milijonarske rezidence, večinoma spremenjene v hotele; medtem ko ima Russian Hill nekaj neposrečenih blokov, ki bi mogoče spadali bolj v Rusijo, kot v SF. Med temi grički je ogromno raznobarvnih hišic in hišk, nekaterih umetniških, nekaterih bolj preprostih vrstnih iz obdobja ko se je veliko gradilo iz lesa, v Castru pa so pravi leseni gotski gradovi.

Vse kar se je dogajalo v in okoli mesta skozi zadnjih 100 let, od beatnikov, hippie-jev, Črnih panterjev, isto spolnih ljudi, je dalo mestu obraz naprednega liberalnega in tolerantnega mesta, kar je seveda pomenilo, da je postalo magnet za takšne ljudi iz vseh koncev ZDA.

Resnici na ljubo je zaradi svoje lege tudi magnet za drugo skrajnost - torej za velike korporacije kot so Walmart in Gap pa za vojne dobičkarje Lockheed Martin, Bechtel, Northrop Grunman ... in Chevron preko zaliva v Richmondu rafinira nafto ki jo vozijo iz Iraka. Za njih bi težko trdili da gledajo na svet liberalno. Zadnje čase so blizu San Francisca, takoj za edino zemeljsko mejo kvadrata postavili svoja središča največji dve firmi iz sveta računalnikov - torej Google in Apple, v središču mesta pa so njihovi manjši bratje Twitter, Uber, AirBnB in kup drugih start-up podjetij.

Čeprav je LA filmska meka ima tudi SF par velikih igralcev kot so George Lucasove firme ILM in LucasFilm ter seveda Pixar (ki je res preko mosta v Oaklandu)

Tisti ki živijo v mestu, opevajo predvsem hrano (velik procent restavracij je družinskih in etničnih - in prehranjevalne verige so zaenkrat v manjšini), vreme in gibanje po mestu, zelene površine in morje.

Glavni problem mesta so klošarji, ki jih je res ogromno okoli Civic Centra in Tenderloina in mestna administracija ne najde ustrezne rešitve. Vsako leto so stvari slabše. Drug problem so visoke najemnine, v bistvu je mesto drago v vsakem pogledu. Ne samo cene stanovanj, tudi cene hotelskih namestitev so se v zadnjih petih letih drastično zvišale in verjetno prehitele cene v New Yorku.

Vendar je SF vseeno cool.

Sprehod po Columbus Aveniji je vsekakor doživetje in knjigarna Citylights je legendarna, tudi barčki, kavarne ki se širijo na pločnik kot v Parizu. Marina district je bolj miren in umetniški kot bližnji Fishermans Wharf, ki je podlegel turizmu.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page