top of page

Giant's Causeway 

 

Severna Irska je del Velike Britanije po zamotanem politično zgodovinskem procesu, kjer je slaba četrtina otoka, pokrajina Ulster pripadla angležem in s tem sprožila sosedsko bojevanje, ki se je nabolj razplamtelo v času "Troubles". Še danes Oranževci izzivajo premirje z vsakoletnim paradiranjem in obujanjem zgodovine 17. stoletja; obdobja holandskega kralja Williama Oranca, ki so ga drugi že zdavnaj pozabili. 

Glavni turistični biser Ulsterja je nedvomno neobičajna severna obala pokrajine Antrim, ki zgleda, kot da jo je naredila danska firma Lego. V Evropi je veliko čudnih in zanimivih obal - recimo Obala Rožnatega granita v Bretanji, polotok Dingle v Irski, ali pa bazenčki iz bazalta na Madeiri.. ampak stopnišče velikanov vseeno izstopa po neobičajnosti. Takšno matematično natančno delo je težko pripisati naravi, čeprav je seveda narava največji matematik.

Odvisno od tega komu verjamete je nastanek povezan bodisi z lavo, ki se je zarezala v kredo, in nato različno hitro ohladila; ali pa z zgodbo o irskem velikanu z imenom Finn MacCool, ki ga je škotski velikan Benandonner pozval na boj. Zgradil je stopnišče, oziroma pot preko morja, da bi se velikana lahko srečala. Ko je končal je izmučen zaspal. Ko je škotski velikan prihajal po poti, je Finnova žena Oonagh opazila, da je veliko večji od Finna, zato je spečega Finna hitro zavila v otroške rjuhe in ga položila v zibelko. Ko ga je Benandonner videl, se je ustrašil, saj je mislil, da če je že otrok tako velik, kako velik mora biti šele oče. Ko je zbežal, je za sabo porušil kamnito pot, da mu Finn ne bi mogel slediti. To kar je ostalo je začetni del poti, medtem, ko je na drugi strani na otoku Staffa podobna obala pri Fingalovi jami. 

Obiskovalci se danes čudijo različnim šesterokotnim in četverokotnim likom iz bazalta, od katerih so nekateri dolgi tudi več kot 10 metrov.  Obala je zapisana v svetovno dediščino UNESCO.       

  

bottom of page